latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

06.09.2018.

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,0%.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је, пре свега, имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике. Након овогодишњег минимума у априлу, инфлација се, очекивано, вратила у границе циља и у јулу је износила 2,4% међугодишње. И према августовској централној пројекцији, међугодишња инфлација ће се у наредне две године кретати у границама циља – до краја 2019. испод централне вредности циља (3,0 ± 1,5%), с тим да ће јој се привремено приближити у првим месецима наредне године због ефекта ниске базе с почетка ове године. Одржавање постигнуте ценовне стабилности у наредном периоду очекују и финансијски сектор и привреда, о чему сведоче њихова инфлациона очекивања усидрена око циља од 3% и за годину, и за две године унапред.

Извршни одбор је оценио да ефекти претходног ублажавања монетарне политике доприносе привредном расту, који се убрзава и који је, према процени Републичког завода за статистику, у првој половини ове године износио 4,9% међугодишње. Tо је више од претходне процене и највиши раст забележен у последњих десет година. Према оцени Извршног одбора, привредни раст у овој години износиће око 4%, уз висок допринос инвестиција, које ће у наредном периоду омогућити наставак раста у већем броју извозно оријентисаних области привреде. Раст инвестиција подржан је повољним условима финансирања и растом кредитне активности, као и приливима страних директних инвестиција, које више него у пуној мери покривају дефицит текућег рачуна платног биланса и доприносе његовом смањењу у средњем року.

Извршни одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због неизвесности на међународном робном и финансијском тржишту. Кретање светске цене нафте и даље је волатилно, иако се, према фјучерсима, очекује стабилизација до краја 2018, а затим и нешто нижи ниво до краја 2019. године. Због раста цена нафте на светском тржишту, ове године очекује се и нешто виша инфлација у међународном окружењу. Такође, до краја године очекује се и наставак заоштравања монетарне политике Система федералних резерви САД и завршетак програма квантитативног попуштања Европске централне банке, што би могло да се одрази на токове капитала према земљама у успону. Поред тога, неизвесност постоји и у погледу геополитичких и трговинских тензија и могућих ефеката на раст светске економије и волатилност на робним и финансијским тржиштима. Ипак, Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући повољнијим макроекономским показатељима и изгледима за наредни период.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. октобра.

Кабинет гувернера