latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2018-08-09 11:58:00.0

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,0%.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду, пре свега, очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике. Након овогодишњег минимума у априлу, инфлација се, очекивано, вратила у границе циља и у јуну је износила 2,3% међугодишње. И према августовској централној пројекцији, очекујемо да ће се међугодишња инфлација и у наредне две године кретати у границама циља. До краја 2019. инфлација ће највероватније бити испод централне вредности циља, с тим да ће јој се привремено приближити у првим месецима наредне године због ефекта ниске базе с почетка ове године. Инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде и даље су ниска и усидрена око циља од 3% и за годину и за две године унапред.
 
Извршни одбор је оценио да ефекти претходног ублажавања монетарне политике доприносе привредном расту, који се убрзава и који је, према прелиминарној процени Републичког завода за статистику, у првој половини ове године износио 4,5% међугодишње. Према оцени Извршног одбора, висок допринос привредном расту потиче од инвестиција, које ће у наредном периоду омогућити наставак распрострањеног раста извозно оријентисаних области привреде. Раст инвестиција подржан је повољним условима финансирања и растом кредитне активности, као и приливима страних директних инвестиција, које више него у пуној мери покривају дефицит текућег рачуна платног биланса и доприносе његовом смањењу у средњем року.

Извршни одбор сматра да је опрезност у вођењу монетарне политике и даље потребна, пре свега због неизвесности на међународном робном и финансијском тржишту. Кретање светске цене нафте и даље је волатилно, иако се, према фјучерсима, очекује стабилизација до краја 2018, а затим и нешто нижи ниво до краја 2019. године. Због раста цена нафте очекује се и нешто виша инфлација у међународном окружењу ове године. Такође, очекује се наставак нормализације монетарних политика водећих централних банака, Система федералних резерви САД и Европске централне банке, што би могло негативно да се одрази на токове капитала према земљама у успону. Поред тога, неизвесност постоји и у погледу геополитичких и трговинских тензија и могућих ефеката на раст светске економије и волатилност на робним и финансијским тржиштима. Ипак, Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући повољнијим макроекономским показатељима и изгледима за наредни период.
 
На данашњој седници Извршни одбор је усвојио августовски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен 15. августа. Том приликом биће детаљно образложене одлуке монетарне политике и макроекономска кретања која их опредељују.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 6. септембра.

Кабинет гувернера