latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2018-06-20 09:46:28.0

Београдски истраживачки семинар у Народној банци Србије

Народна банка Србије и Економски факултет у Београду заједно реализују Београдски истраживачки семинар из економије и финансија са циљем да допринесу подизању нивоа научно-истраживачког рада и развоју квалитетније и креативније академске дискусије у Србији.

Наредни истраживачки семинар одржаће професор Асаф Разин са Корнел универзитета у САД на тему: „Финансијска глобализација и држава благостања“ („Financial Globalization and the Welfare State“). Семинар ће се одржати у петак 22. јуна 2018. у 13 часова у згради Народне банке Србије у улици краља Петра 12.

Рад анализира у којој мери и на које начине финансијска глобализација и конкуренција између земаља у погледу пореских подстицаја утичу на цене домаћих фактора производње и распоред расположивог дохотка у земљи, као и оптималне економске политике у таквом окружењу, са освртом на искуство Израела у последњих 30 година.

Поред универзитета Корнел, др Асаф Разин је професор и на универзитету Тел Авив у Израелу и један је од најцењенијих светских макроекономиста у последњих 30 година. Аутор је многобројних радова и књига на теме попут оптималне економске политике у земљама у развоју, одрживости спољног дуга земље, оптималне фискалне политике, привлачења и максимизирања користи од страних директних инвестиција. Објавио је преко 150 радова у водећим светским часописима, са неколико хиљада цитата. Изабрани је члан Удружења економиста Европе и Светског удружења економетричара. Изван академског рада, дугогодишњи је сарадник Националног бироа за економска истраживања САД, Центра за истраживање економских политика у Лондону, Светске банке и Међународног монетарног фонда.

Сви заинтересовани за учешће на семинару могу се пријавити путем имејла seminari@nbs.rs, најкасније до четвртка 21. јуна до 15 часова.


Кабинет гувернера