latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2018-01-11 11:58:00.0

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,5 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду очекивано кретање инфлације и њених фактора у наредном периоду, као и очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике.

У децембру 2017, инфлација је, према процени Републичког завода за статистику, износила 3% међугодишње, чиме се нашла на централној вредности циља Народне банке Србије. Инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде усидрена су унутар граница циља.

Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља, који износи 3,0 ± 1,5%. Притом, у првој половини ове године инфлација би требало да се креће испод централне вредности циља, због високе базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком 2017. У супротном смеру деловаће очекивани раст домаће тражње.

Извршни одбор пажљиво прати дешавања у међународном окружењу, а првенствено кретања на међународном финансијском тржишту и светске цене примарних производа, која налажу опрезност. Неизвесност на међународном финансијском тржишту и даље је присутна по основу дивергентности монетарних политика водећих централних банака, ФЕД-а и Европске централне банке, што може да утиче на глобалне токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији. Поред тога, неизвесност постоји и у погледу кретања светских цена примарних производа, а посебно светске цене нафте, која је претходних месеци расла. Међутим, Извршни одбор истиче да је отпорност наше привреде на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења повећана захваљујући јачању домаћих макроекономских фундамената и повољнијим изгледима за наредни период.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. фебруара.

Кабинет гувернера