latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2017-10-11 13:23:12.0

Делегација Републике Србије на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Светске банке

Делегација Републике Србије учествује на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, која се одржава од 11. до 17. октобра 2017. године у Вашингтону. Делегацију предводи др Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер наше земље у Међународном монетарном фонду, а чине је представници Народне банке Србије и Министарства финансија.

Током Годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке биће одржано заседање саветодавних тела ових институција, Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. На овим састанцима биће разматране актуелне теме које се односе на изгледе за светску привреду и развој на финансијским тржиштима; програм глобалне политике у вези с постизањем равномернијег раста у свету и веће отпорности светске привреде; обезбеђење подршке инклузивном и одрживом расту земаља чланица; теме које се односе на ревизију квота Међународног монетарног фонда, односно акцијског капитала Групације Светске банке и др.

Током Годишње скупштине биће обележено 25 година успешног рада конституенце Швајцарске, преко које Република Србија учествује у раду органа управљања и саветодавних тела Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке. Сарадња са овом конституенцом успешна је и конструктивна, а поред Швајцарске и наше земље, чланице су и Пољска, Казахстан, Азербејџан, Киргизија, Таџикистан и Туркменистан, а у Светској банци и Узбекистан.

Делегација Републике Србије разговараће с представницима Међународног монетарног фонда о најновијим макроекономским и фискалним кретањима. Посебна пажња биће посвећена спровођењу мера договорених у оквиру текућег стендбај аранжмана са овом институцијом, који истиче фебруара 2018. године. С представницима Светске банке разговараће се о реализацији одобрених пројеката у оквиру програма за Републику Србију – Стратешки оквир за партнерство за период од 2016. до 2020. године, као и о будућим пројектима са овом институцијом.

Планирано је учешће представника Републике Србије на важним конференцијама, као и низ билатералних сусрета с руководством водећих финансијских институција и корпорација, инвеститорима и представницима светских пословних банака.

Кабинет гувернера