latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2017-09-07 11:58:34.0

Референтна каматна стопа смањена на 3,75 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу смањи на ниво од 3,75 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду да je текућа инфлација нижа, као и да је средњорочна августовска пројекција инфлације нижа у односу на мајску пројекцију, како за ову, тако и за наредну годину.

Ниска и стабилна базна инфлација на нивоу од око 2 одсто међугодишње, која се у јулу спустила на 1,7 одсто, као и инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде унутар граница циља, указују на то да су инфлаторни притисци и даље ниски. Такође, фискална кретања од почетка године знатно су повољнија од очекиваних, уз остварен суфицит на консолидованом нивоу од око 2,1 одсто бруто домаћег производа у првој половини године. Поред тога, и у односу на нижу августовску пројекцију, инфлаторни притисци су додатно снижени по основу нижих увозних цена изражених у динарима и пада премије ризика земље, која је достигла најнижи ниво откада се прати за Србију.

Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља од 3,0 одсто ± 1,5 процентних поена. Инфлацију ће, поред поменутих фактора, успоравати и висока база код цена нафтних деривата, а од почетка 2018. и излазак овогодишњих једнократних поскупљења појединих производа и услуга из међугодишњег обрачуна. Због тога ће се инфлација кретати на нивоу нижем од тренутног. У средњем року, постепен раст светских цена примарних пољопривредних производа и агрегатне тражње у Србији деловаће у супротном смеру.

Извршни одбор је оценио да кретања на међународном робном и финансијском тржишту и даље карактерише неизвесност, што налаже опрезност монетарне политике. Неизвесно је кретање светских цена примарних производа, а посебно нафте. На међународном финансијском тржишту, неизвесност у највећој мери и даље проистиче из дивергентности монетарних политика водећих централних банака, ФЕД-а и Европске централне банке, што може да утиче на токове капитала према земљама у успону. Ипак, инфлација у међународном окружењу и даље је ниска, а последњих месеци, са исцрпљивањем ефеката раста цена енергената, додатно се успорава. Такође, упркос економском опоравку, нема сигнала да расту инфлаторни притисци са стране тражње и да би заоштравање монетарне политике водећих централних банака могло бити брже од најављеног.

Смањењем референтне каматне стопе у условима ниских инфлаторних притисака, Народна банка Србије пружа додатну подршку кредитној активности и привредном расту.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 9. октобра.

Кабинет гувернера