latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2017-02-03 09:24:38.0

Преминула вицегувернер Народне банке Србије Ана Глигоријевић

Вицегувернер Народне банке Србије Ана Глигоријевић преминула је у Београду у 55. години после дуге и тешке болести.

Први пут је на функцију вицегувернера постављена 2004. године, а од 2012. била је на том месту у новом мандату.

Ана Глигоријевић је рођена 1961. године у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду. На Институту Међународног монетарног фонда у Вашингтону завршила је специјалистички курс „Техника финансијске анализе и планирања”. Звање магистра економских наука стекла је на Економском факултету Универзитета у Београду после завршетка последипломских студија из области економије и менаџмента, организованих у сарадњи с водећом образовном институцијом – HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales), Париз, Француска.

Почевши као приправник у Народној банци Југославије, односно Србије, од 1987. године налазила се на различитим функцијама, међу којима су најзначајније: специјални саветник, директор Одељења за односе с Међународним монетарним фондом и осталим међународним финансијским организацијама, заменик генералног директора Сектора за девизне послове и односе са иностранством и генерални директор Сектора за односе са иностранством.

Као представник Народне банке, учествовала је у свим преговорима у вези с регулисањем чланства и финансијском сарадњом с међународним организацијама и међународним финансијским институцијама – Европском унијом, Светском трговинском организацијом, Међународним монетарним фондом, Групацијом Светске банке, Европском банком за обнову и развој и Европском инвестиционом банком. Такође, била је активни преговарач у регулисању финансијских обавеза према комерцијалним банкама – чланицама Лондонског клуба и осталим иностраним повериоцима. У Међународном монетарном фонду, по одлуци Владе Републике Србије, од 2006. године обављала је функцију заменика гувернера.

Кабинет гувернера