latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2016-11-18 14:39:50.0

Народна банка Србије дала прелиминарно одобрење за оснивање банке из Кине

Извршни одбор Народне банке Србије, коме председава гувернер Јоргованка Табаковић, донео је данас решење којим је дато прелиминарно одобрење за оснивање банке у Републици Србији која ће пословати под именом Bank of China Srbija, akcionarsko društvo, Beograd. Давањем прелиминарног одобрења завршена је прва фаза поступка за оснивање ове банке.

Следи друга фаза поступка, у којој ће Народна банка Србије дати дозволу за рад овој банци, на основу захтева оснивача, који је дужан да га поднесе у року од 60 дана од дана када је примио ово одобрење.

После добијања одобрења, оснивач ће, у име банке у оснивању, обављати послове који се односе на испуњење услова неопходних за добијање дозволе за рад банке и њен упис у Регистар привредних субјеката у Републици Србији. Након тога банка ће моћи да отпочне с редовним пословањем на територији Републике Србије.

Власник оснивача банке у Републици Србији – Bank of China Hungary Close Ltd. из Мађарске – јесте Bank of China Ltd. из Кине, која је у првих пет банака у свету по вредности тржишних трансакција. Како је планирано, банка у Србији биће централа за Балкан и источну и западну Европу.

Кабинет гувернера