latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца едукативним активностима

9. 3. 2018. Народна банка Србије ће и ове године, од 12. до 16. марта, бројним активностима намењеним деци и омладини, обележити Светску недељу новца (Global Money Week – GMW). Светска недеља новца обележава се сваке године у целом свету, на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (Child and Youth Finance International – CYFI). У овогодишњем програму планиране су посете сталној поставци и тематским изложбама Центра за посетиоце Народне банке Србије у Улици краља Петра 12, уз стручно вођење запослених, али и низ активности на теме из финансијског образовања за младе:

  • Одржавање радионица „Мој буџет и ја”, „Знамените личности на динарским оптицајним новчаницама” и „Динар – наш новац”, које кроз анализу појмова трошења, задуживања и штедње, и упознавање са историјатом новца уопште, а посебно динара, као и са елементима заштите новчаница од фалсификовања, учеснике уче како да разумно управљају новцем и да планирају буџет;

  • Одржавање турнира у едукативним играма „Монетура” и „Финансије за касније”, које уводе учеснике у свет стварања и спровођења монетарне политике, затим у свет финансијских производа и изазова савременог друштва и у планирање финансијске будућности;

  • Одржавање стручних предавања за ученике средњих школа на теме „Инфлација” и „Дина – национална платна картица”.

Активности ће бити организоване у здању Народне банке Србије у Београду у Улици краља Петра 12, у Основној школи „Учитељ Таса” у Нишу, на Правном и Економском факултету и Универзитету „Сингидунум” у Нишу, као и у просторијама Библиотеке „Димитрије Туцовић” у Лазаревцу.

Поред тога, у оквиру посете изложбеном простору Народне банке Србије у Улици краља Петра 12, предвиђено је стручно представљање основне изложбене поставке „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас”, на којој су хронолошки представљени одабрани примерци из нумизматичке збирке Народне банке Србије. Биће представљене и тематске изложбе „Ковани новац Србије”, о процесу израде кованог новца од идејног решења до реализације и „Динар – наш новац”, посвећена обележјима заштите новчаница динара, евра и долара од фалсификовања. Посетиоци ће моћи и да погледају видео-материјале, користе интерактивне садржаје, и да као сувенир добију имитацију новчанице са сопственим ликом.

Један од стратешких циљева Народне банке Србије јесте и подизање нивоа економског знања и свести о томе у друштву, посебно ако се имају у виду све сложенији финансијски производи и повећани ризици при њиховом коришћењу. Намера је да се најмлађа популација (предшколци, основци, средњошколци и студенти) упозна са основним појмовима из области финансија, користећи прилагођене дидактичке материјале, путем радионица, предавања и других активности.

Светска недеља новца представља глобалну акцију чији су циљеви едукација деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама кроз забавне и интерактивне активности. Активности у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске, образовне институције широм света.