31/05/2021

Успешна акција замене новчаница осме серије швајцарског франка – Народна банка Србије заменила 227,1 милион швајцарских франака

Рок у којем је Народна банка Србије омогућила банкама да замене новчанице осме серије швајцарског франка – за новчанице девете серије без накнаде, односно за девизе – по редовним условима за замену оптицајних новчаница (иако су новчанице осме серије од 30. априла ваноптицајне одлуком Националне банке Швајцарске) истекао је 31. маја 2021. године.

Током маја Народна банка Србије је банкама заменила укупно 227,1 милион швајцарских франака осме серије, од чега се 44% (99,7 милиона) односи на замену за новчанице девете серије, а 56% (127,4 милиона) на замену за девизе у истој валути. Ови подаци показују да је јединствена иницијатива Народне банке Србије да за месец дана продужи замену ваноптицајних новчаница по повољним условима, а ради подршке грађанима, била изузетно успешна, јер је велики број грађана код пословних банака и овлашћених мењача у Републици Србији заменио новчанице швајцарског франка повучене из оптицаја. Подсећамо, Народна банка Србије је у децембру 2020. године обавестила јавност о најављеном повлачењу осме серије швајцарског франка, а у додатном периоду од месец дана након повлачења новчаница из оптицаја (30. април 2021) омогућено је да замену по повољним условима обаве и грађани који до тада то нису учинили.

Од 1. јуна 2021. године банке и овлашћени мењачи, у складу с важећим прописима, могу, али нису у обавези, да од грађана примају новчанице осме серије швајцарских франака.

Уколико банке и овлашћени мењачи буду примали новчанице осме серије швајцарског франка после овог датума, то ће чинити под условима и уз накнаде о којима одлучују самостално. Народна банка Србије ће пословним банкама и даље замењивати осму серију швајцарског франка, али под условима који важе за замену ваноптицајних новчаница. Такође, Народна банка Србије не обавља послове с физичким лицима, тако да грађани не могу швајцарске франке да замене у Народној банци Србије.

Новчанице осме серије швајцарског франка, као и новчанице шесте серије, могуће је, без временског ограничења и без наплате накнаде, заменити на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске. Напомињемо да новчанице првих пет серија швајцарског франка није могуће заменити ни у Националној банци Швајцарске, као и то да новчанице седме серије припадају резервним новчаницама, које никада нису пуштене у оптицај. Такође, новчанице шесте и осме серије, које су повучене из оптицаја, могу се послати поштом на адресу Националне банке Швајцарске, а износ који представља укупну номиналну вредност новчаница поднетих на замену уплаћиваће се на рачуне подносиоца код банака у Републици Србији.

Детаљне информације о начину и условима замене новчаница швајцарског франка повучених из оптицаја, као и приказ свих серија новчаница, могу се наћи на сајту Националне банке Швајцарске:

 

Кабинет гувернера